Fältarna på Åland

Ett första möte med Fältarna på Åland är genomfört. Fältarna har i sitt uppdrag att informera alla ungdomar, och föräldrar med ungdomar, i åk 7 om sitt arbete och hur de kan hjälpa till i livet om man skulle behöva stöd utifrån. De arbetar också med alkoholfrågor och utanförskap. Fältarna finns både för föräldrarna och ungdomarna.
Här kan man läsa mer om Fältarna.

Som ordförande i ÅHUF ser jag det som ett viktigt uppdrag att föreningen håller kontakt med myndigheter och sociala instanser på Åland och har en fortgående dialog. Detta för att bland annat motverka fördomar och kunna berätta vad hemundervisning är för något, genom att det fortfarande finns mycket egna idéer om vad hemundervisning är för något bland de som inte har träffat hemundervisare.

Detta första möte siktar på en långsiktig dialog mellan hemundervisarföreningen och Fältarna. I nästa steg såg vi en träff med våra ungdomar, vi föräldrar och Fältarna och förslag är att det sker över en match biljard på UNCAN någon gång vecka 9. Fältarna bjöd även in till ett läger de är engagerade i som drivs av Folkhälsan på Åland. Det heter ”Sommarhäng på Gregersö”.  Här är deras Facebooksida.

På lördag har vi vårt första styrelsemöte för 2018 och ta gärna kontakt med någon i styrelsen om ni skulle vilja att vi tar upp något på agendan!

Önskar er alla en givande vårtermin!

Stefan Lomner

 

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Sista styrelsemötet för i år!

Styrelsen hade sitt sista möte för i år i lördags. Vi kommer däremot att arbeta vidare med att få grepp på arbetet med den nya skollagen. Olivia, som är suppleant i styrelsen, har tagit på sig att arbeta med saken och hon kan behöva hjälp beroende på vad hon kommer fram till att det behöver göras.Är du intresserad så hör av dig till mig Stefan. Kontakt uppgifter längs ner!

Vi har även fått grepp på vårt bankkonto, så vi kommer nu att ägna oss åt lite ”uppsökande verksamhet” för de som inte verkar vara med i föreningen. Vill du stötta vårt arbete så bli gärna stödmedlem och hur kan du se här: Bli medlem eller stödmedlem här!

Vi märker även att vi har många aktiva medlemmar som skapar verksamhet. Det är skaparverkstäder, museibesök, idrottsträffar, musikträffar, bokcirklar och tematräffar! Riktigt kul att se! Sofie Gunninge har hållit sin vakande hand över det hela men hon skulle behöva hjälp med samordningen, så är du intresserad hör av dig till Sofie på Facebook eller till mig, Stefan.

Vi arbetar även med att hitta ett bra kommunikationsverktyg för mejl. Vi vill ha en lösning där alla medlemmar kan skicka mejl till alla andra medlemmar, utan att behöva ha tillgång till allas mejl. Vi tittar just nu på 3 alternativ
https://framalistes.org/
https://www.freelists.org/
https://groups.google.com/forum/#!overview
Har du erfarenhet av något av dess hör gärna av dig till mig, Stefan.

Styrelsen önskar alla medlemmar en riktig god jul och gott nytt år, så ses vi där ute i verkligheten!

Stefan Lomner, ordförande ÅHUF
040-098 24 01
kontakt@ahuf.ax

 

Publicerat i Uncategorized | Lämna en kommentar

Vår expert uttalar sig!

Jonas HimmelstrandÅlands radio intervjuar Jonas Himmelstrand om hemundervisning och arbetet med den nya läroplanen för Åland:

Prov är inte ett sätt vi arbetar på, vi arbetar med något som i lagen kallas portofolio. En del hemundervisade barn tycker att prov, det är att reducera deras kunskap och vad de förstår, de vill kunna göra mer, säger Himmelstrand.

Du kan läsa hela inlägget och lyssna på klippet hos Ålands radio här: radiotv.ax/nyheter/hemundervisning-mats-inte-bast-prov

Publicerat i I andra media | Etiketter | Lämna en kommentar

Missade du seminariet den 16:e september?

Åländsk radio och tidningar gjorde det inte, här kommer några länkar!

Ålands Radio har publicerat en intervju med Cina Monn som hemundervisat sina barn på Åland:

Cina Mon[n] Wallén har tre barn som alla har fått eller fortfarande får sin undervisning hemma och familjen hör till de familjer som kom till Åland år 2011. Från början var det ingen självklarhet  med hemundervisning för familjen men idag är Cina Mon[n] Wallén glad att hon valde det alternativet för alla sina tre barn.

Lyssna på intervjun här: Hemundervisande föräldrar

Tidningen Nya Åland publicerar en intervju med familjen Einebrant-Mossberg:

Jenny-Linn Einebrant och Tobias Mossberg flyttade till Åland från Sverige i fjol, två år innan äldsta barnet Eira Mossberg fyller 7. Hon är nu 6 och lillebror Ebbe är 4 år. Flytten skedde i god tid med tanke på barnens ålder.

Läs artikeln här: Allt fler barn får undervisning hemma

Publicerat i Hemundervisning i media | Lämna en kommentar

Hemundervisning finns med i revidering av Ålands grundskolelag!

I Landskapsregeringens arbete med revidering av grundskolelagen har Jonas Himmelstrand från Ålands hemundervisarförening deltagit i sakkunniggruppen för alternativa skolformer med att ta fram riktlinjer som skall göra det lättare och tryggare för hemundervisande familjer att bedriva undervisning i hemmet på Åland:

Gruppens förslag är ämnat att bygga upp en hållbar struktur som gör det möjligt att ta emot fler som vill uppfylla läroplikten i hemmet på Åland samt att med ett nytt regelsystem för hemundervisning och ett nytt kompetenscenter införa hemundervisning som ett tryggt alternativ att uppfylla läroplikten i landskapet Åland.

Ladda ned och läs hela skrivelsen här!

Publicerat i Händer i föreningen | Lämna en kommentar

Missa inte seminariet “Åländska hemundervisare berättar” på Mariehamns Stadsbibliotek lördagen den 16:e september!

Svenska hemundervisande “skolflyktingar” ger sina personliga berättelser om den folkvandring som Åland upplever nu och som kommer att ge eko i framtiden i både svenska och åländska historieböcker.

Läs mer här och här!

Postat den av ÅHUF | Lämna en kommentar

Postat den av ÅHUF | Lämna en kommentar

Tack Jonas!

Publicerat i På Facebook | Lämna en kommentar

Remissvar till Norra Ålands högstadiedistrikt

Publicerat i På Facebook | Lämna en kommentar

Familjen Lomner bjuder in till Hemundervisarträff på Åland den 19-23 juli!

Publicerat i På Facebook | Lämna en kommentar