Åländska hemundervisare berättar

ÅHBevenemagslogoWEB

“Åländska hemundervisare berättar” är ett seminarium på Mariehamns Stadsbibliotek lördagen den 16:e september där svenska hemundervisande “skolflyktingar” ger sina personliga berättelser om den folkvandring som Åland upplever nu och som kommer att ge eko i framtiden i både svenska och åländska historieböcker.

IMG_2530

10:30-10:45 Föreningen ÅHUF välkomnar – Stefan Lomner

Stefan Lomner, ordförande för Ålands Hemundervisarförening – ÅHUF, berättar i sitt välkomsttal om föreningens syfte, bakgrund och ställning i det åländska samhället. Stefan är en eldsjäl för hemundervisning och har bidragit till att många svenska familjer tagit steget att flytta till Åland för att hemundervisa.

10:45-11:30 Varför fungerar hemundervisning – Myter och fakta – Jonas Himmelstrand

Författaren, föreläsaren och kanske norra Europas mest namnkunnige inom ämnet hemundervisning – Jonas Himmelstrand – ger en spännande berättelse om modern forskning och gamla myter gällande hemundervisning. Jonas är en välkänd utbildare på svenska skolor och arbetsplatser sedan mer än 30 år tillbaka och har ett livslångt och passionerat intresse för mänsklig potential.

11:30-12:00 Vad gör hemundervisare när de träffas tillsammans – Sofie Gunninge

Sofie Gunninge berättar om sitt eget och andra föräldrars engagemang i hemundervisarnas sociala aktiviteter på Åland. Sofie var en av de första hemundervisare som flyttade till Åland och skildrar en växande social gemenskap som gynnar både barn, föräldrar och samhälle.

12:00 – 13:00 LUNCH

13.00-13:30 Att flytta till Åland i god tid innan skolstart – Maria- & Christian Persson

Hur kommer det sig att en helt vanlig Persson-familj tar det ovanliga beslutet i dagens samhälle – att bryta upp sin trygga tillvaro i Sverige och flytta till Åland för att hemundervisa sina barn? Egenföretagaren Maria och ingenjören Christian berättar om hur familjen löst de utmaningar de ställts inför och om mötet med det moderna åländska samhället.

DSC_0040_mod

13:30-14:10 Flykten från Sverige till Åland – Tamara Himmelstrand

En fängslande och färgstark berättelse, berättad av Tamara Himmelstrand, om kampen att få hemundervisa sina barn, om motgångar, om svek och om flykten från Sverige.

14:10-14:40 Från hemundervisad till gymnasieelev – Älva Monn

Älva Monn har en gemensam erfarenhet med många hemundervisade ungdomar – hon har tagit steget från hemundervisning till gymnasieutbildning. Älva berättar om mötet med skola och om kontrasterna mellan hemundervisning och traditionell skola.

14:40-15:00 Fri mingelstund

15:00 Paneldiskussion – debatt och fri frågestund från publik.

Varmt välkommen!

Ladda ner affisch och program: Åländska hemundervisare berättar